Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Trends in fintech: “Stilstaan is geen optie”

Fintechbedrijven die de financiële markt betreden schieten als paddenstoelen uit de grond. Begin dit jaar schatte Forbes het aantal fintechstart-ups wereldwijd nog op zo’n 5000 tot 6000 stuks. Inmiddels zal dat aantal flink hoger liggen. Conclusie: fintech is nog altijd booming. Wat zijn de trends? Experts aan het woord.

Investeringen
Volgens KPMG stegen de investeringen in fintechstart-ups in 2015 al explosief naar 19 miljard dollar. In een infographic van Savvybeaver en Call Levels die een aantal maanden eerder werd gepubliceerd wordt zelfs gesproken van zo’n 40 miljard dollar aan geschatte fintechinvesteringen in 2015. In Europa kwam het bedrag medio 2016 uit op 4,4 miljard dollar en in Azië op 3,5 miljard in de eerste drie kwartalen van 2015.

Regio’s
In 2015 was Noord-Amerika het epicentrum van fintechinvesteringen. Ook de dealwaarde was in dat werelddeel het hoogst, met een recordwaarde van 2,7 miljard dollar in het derde kwartaal. De infographic laat zien dat de Verenigde Staten het meest aantrekkelijke investeringsklimaat hebben dankzij regio’s als Silicon Valley en New York. Ook in Israel (Tel Aviv) en het Verenigd Koninkrijk (Londen) heb je als fintech goede kans van slagen.

Maar ook op nationaal gebied wordt er gescoord. Zo maakt Amsterdam een goede kans om op niet al te lange termijn fintechhoofdstad van de wereld te worden. Don Ginsel, voorzitter van Holland Fintech verklaart: “Nederland heeft een fantastische financiële infrastructuur. Ons land heeft de minste cashbetalingen ter wereld. Vergeet ook niet dat we een lange traditie hebben op financieel gebied. In 1602 had Amsterdam al de eerste effectenbeurs in de wereld.”

Grootste disruptors
De grootste investeringen werden volgens de infographic gedaan in de wereld van betalingen (40 procent) en leningen (25 procent). Ook de crowdfundingindustrie gaat door het dak: in 2015 ging er maar liefst 34 miljard dollar om in die wereld. In Nederland stond de tussenstand in het derde kwartaal van 2016 op 95 miljoen euro. Banken hebben er officieel concurrentie bij.

Tot de grootste disruptors behoren volgens het KPMG-onderzoek de bitcoin en blockchaintechnologie. Die komen meer transparantie van financiële diensten ten goede, evenals de snelheid waarmee transacties plaatsvinden. Maar onderschat ook mobiel betalen niet, zo stelt datacenterbedrijf Equinix. Volgens de organisatie zouden financiële instellingen goed op die trend in moeten spelen, willen ze de concurrentiestrijd niet verliezen. Ovum voorspelt dat in 2018 wereldwijd ruim 5 miljard mensen mobiel betalen. Samen zouden zij dan 1 biljoen dollar aan betalingen doen, aldus Statista.

Michiel Eielts, algemeen directeur van Equinix: “Betaalverkeer verandert tegenwoordig sneller en fundamenteler dan ooit, doordat technologische ontwikkelingen elkaar sneller opvolgen. Zo groeit het mobiel betalen sneller dan voorheen”, stelt Eielts. Erik Lamers, directeur van Virtual Affairs, gespecialiseerd in digitaal bankieren en verzekeringssoftware, vult aan: Vergelijkingssoftware, vooral voor de eenvoudige producten, heeft al voor veel onrust en verschuiving gezorgd. Verzekeraars worden gedwongen producten te vereenvoudigen.” Dat levert de consument veel voordeel op, zo stelt de directeur. “Zowel financieel als qua flexibiliteit. Denk aan dagelijks opzegbare polissen. Robo-advice is een meer recente ‘disruptor’ en lijkt aan te slaan.” Ook de opkomst van aggregatoren is interessant volgens Lamers. “Zeker in het kader van PSD2 – fase twee EU richtlijn Payment Service Directive – waarbij het bieden van een financieel totaalbeeld over meerdere financiële instellingen mogelijk wordt.”

Risico’s
Toch is er niet alleen goed nieuws. Een van de risico’s van de opkomst van fintechs is volgens Lamers de soms te grote focus op techniek. “Techniek is een middel, geen doel. Het gaat uiteindelijk om de service die je je klant wilt bieden.” De directeur spreekt daarbij van het ‘not invented here’-syndroom. “Grote financiële instellingen willen alles zelf en op maat ontwikkelen. Maar er wordt steeds meer gevraagd om een agile houding: met de huidige snelheid in technologische ontwikkelingen is het voor IT-afdelingen nagenoeg onmogelijk om bij te blijven.”

Toekomstbeeld

Het einde van de fintechs is nog lang niet in zicht, als het aan Eielts ligt. “De eindgebruiker raakt door innovaties gewend aan een betere gebruikservaring en verwacht hetzelfde serviceniveau van al zijn applicaties, zo stelt de dienstverlener. “Financiële instellingen dienen daarom hun IT-systemen in ecosystemen te plaatsen waar ze met andere leveranciers kunnen interacteren. Door snel en veilig te verbinden met andere partijen, vinden transacties sneller plaats en is er een betere gebruikservaring”, aldus Eielts. “Dit wapent financiële instellingen in de strijd om de consument.”

Lamers vult aan: “Juist nu, met een laag consumentenvertrouwen en hoge eisen, moet de financiële sector bestaande diensten vereenvoudigen en nieuwe diensten ontwikkelen.” Klanten eisen transparantie, inzicht en bereikbaarheid, zo stelt de directeur. “Bestaande instellingen moeten daarom innoveren, anders worden ze door nieuwe partijen ingehaald.”

Ook de rol van banken gaat drastisch veranderen, zo voorspelt de directeur. “Onder meer PSD2 gaat impact hebben. Banken en verzekeraars kunnen nog wel even teren op hun bestaande klanten, maar de loyaliteit daalt en overstappen wordt steeds gemakkelijker. Financiële instellingen die hier onvoldoende op inspelen verliezen hun bestaansrecht. Stilstaan is geen optie.”

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles