Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert
Koffie Token, Komgo

Token: end-to-end blockchain-koffie

Blockchain staat voor openheid en traceerbaarheid, maar Token voegt hier ‘eigenaarschap’ aan toe. Iemand die koffiebonen van dit merk koopt, bepaalt zelf waar een deel van diens geld heengaat, met dank aan de onderliggende blockchaintechnologie en de bijhorende digitale munten.

In de koffiewereld worden de opbrengsten ongelijk verdeeld. FairChain en Moyee Coffee, de organisaties die Token mogelijk maken, hebben het zelfs over ‘big coffee’: enkele koffiegiganten waar het overgrote deel van alle opbrengsten binnen de koffieketen heengaan. Slechts 0,002 procent komt bij de koffieboeren terecht, zo rekende Moyee-CEO Guido van Staveren ons voor. Deze ‘big coffee’ investeert grote bedragen in sales en marketing, maar de (over het algemeen zeer arme) koffieboeren zien maar bitter weinig van het profijt terug. Bij Moyee Coffee en FairChain zijn ze dit beu. Naast het duurzame karakter van hun koffie hebben ze nu ook besloten om hun gehele koffieketen in de blockchain vorm te geven. Met Token als resultaat.

Het werkt als volgt. De koffieboeren binnen de FairChain-keten worden niet handje contantje betaald: dit gebeurt via de blockchain. Iedere stap in de koffieketen komt in dit digitale kasboek te staan. Van het ogenblik dat de koffiebonen worden geoogst tot het moment dat de consument een pak koffie koopt via de webshop: iedere stap (en bijbehorende monetaire waarde) wordt geregistreerd. De consument kan dus niet alleen zien waar de koffie vandaan komt – in het geval van de eerste Token-batch is dit Limu, Ethiopië – maar ook de bijhorende prijzen vallen eenvoudig te herleiden.

Token

Aan het einde van de supply chain, dus op het moment dat de consument een pak Token-koffie koopt, ontvangt diegene een digitale munt, die in het blockchainnetwerk kan worden ingeruild voor 0,50 euro, wat de klant vervolgens aan de koffieboeren in Ethiopië kan betalen. Dit is niet verplicht: de vijftig eurocent die de Token waard is kan de consument ook voor de volgende aankoop gebruiken.

De eerste Token-batch omvat 60.000 kilogram: welke koffieboeren vervolgens gaan profiteren van dit duurzame blockchain-initiatief van FairChain en Moyee Coffee moet de toekomst uitwijzen. Duidelijk is dat cryptovaluta en de onderliggende blockchaintechnologie ook duurzame initiatieven mogelijk maken.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!