Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Over tien jaar zijn banken overbodig

“Over tien jaar geen bank meer” stond vanochtend met grote letters in de Telegraaf. Een uitspraak van hoogleraar David Yermack van de Stern School of Business in New York. Door digitale innovaties worden banken overbodig als tussenpersoon en kunnen mensen die geld sparen en geld willen lenen elkaar direct online ontmoeten. ‘Waarom betalen voor een bankpas, terwijl afrekenen ook gratis kan via een app?’ vraagt de consument zich af. Het proces naar een bankenvrije toekomst zal sneller gaan dan verwacht, zo voorspelt Yermack.

Banken verliezen door digitale ontwikkelingen hun grip op de klant, aldus Arnout Boot, hoogleraar Financiële Markten aan de Universiteit van Amsterdam. “Sommige banken zullen uiteindelijk overleven. Dit zijn de banken die in de internetwereld waardevol zijn voor de klant, maar dan als een soort supermarkt. Ook kunnen zij voor klanten een adviseursrol aannemen.”

Reorganisaties
Bij de drie grootbanken van Nederland zijn de veranderingen al zichtbaar. Bij de ABN Amro moeten de komende drie jaar 2900 medewerkers het bedrijf verlaten. Ook de ING maakte begin oktober bekend dat 9000 arbeidsplaatsen, waarvan een derde in Nederland, opgeheven worden. De Rabobank wil over twee jaar 12.000 medewerkers armer zijn, waarmee de bank in totaal met ruim veertig procent is geslonken.

Kredietcrisis
Dit alles begon een paar jaar geleden. Terwijl de banken door de kredietcrisis gingen en op het randje van de afgrond stonden, hebben techbedrijven als Google en Apple hard doorgewerkt aan nieuwe besturingssystemen, devices en apps. Smartphones blijken een goede vervanger voor banken, en ondertussen zijn er ook volledig digitale banken bijgekomen die hierop inspelen. Nieuwe Europese regels versterken de trend nog meer door banken vanaf 2018 te verplichten apps toegang te geven tot bankgegevens als de klant hier toestemming voor geeft.

Yermack ziet op zijn universiteit al een kanteling. “Waar voorheen honderden bankiers per jaar afstudeerden die meteen een baan vonden, moeten we nu ook les geven in programmeren. Anders komen onze studenten niet meer aan de bak.”

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles