Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Skatbank voert negatieve rente in

De Duitse internetbank Skatbank heeft als eerste bank in Duitsland een negatieve spaarrente ingevoerd. Door het invoeren van de negatieve spaarrente moeten particuliere klanten betalen om hun spaargeld bij de bank te stallen. Skatbank berekent met de negatieve rente de nieuwe regels van de Europese Centrale Bank (ECB) door. Door de invoer van de negatieve depositorente moeten banken geld betalen voor het geld dat ze oppotten bij de centrale bank. Bij Skatbank geldt de negatieve rente vanaf €500.000.

Volgens beleggingstrateeg Asoka Wöhrmann van de vermogensbeheerdivisie van Deutsche Bank zal de negatieve rente de nieuwe norm worden. Dit zei zij in een interview met de Duitse krant Der Spiegel. De voorspelling van Wöhrmann staat overigens haaks op uitspraken van de bankverenigingen DSGV en BVR. Volgens hen is de concurrentie in de Duitse banksector te hevig om een negatieve rente te kunnen hanteren.

Doorberekenen
Eerder werd al bekend dat Nederlandse banken de negatieve rente die ze aan de ECB moeten betalen steeds vaker aan beleggers en ondernemingen doorberekenen. Volgens de banken hebben zij geen andere keus. De ECB voerde de negatieve rente in juni dit jaar in. Aanvankelijk bedroeg de negatieve rente 0,1 procent, sinds september is deze gestegen naar 0,2 procent.
Ook kwam uit onderzoek van de online vergelijkingssites Independer en Spaarrente.nl dat de gemiddelde rente op particuliere spaarrekeningen gedaald is. De president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot en tevens lid van het bestuur van de ECB liet toen weten dat het bestuur van de ECB zich bewust is van de bijwerkingen van het rentebesluit. Tegelijkertijd wees hij op de lage inflatie. “Economisch herstel is belangrijker. Onze maatregelen zijn daarop gericht.” Volgens Knot wordt het rendement voor banken, en dus de spaarrente of de rentes op hypotheken, op de lange termijn ook bepaald door de economische groei.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles