Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Silicon Valley-miljardairs investeren in Adyen

Iconiq Capital, een durffonds dat belegt namens technologiereuzen als Mark Zuckerberg en Jack Dorsey, investeert in Adyen. Daarmee wordt de Amsterdamse betaalbedrijf geschat op een waarde van 2 miljard euro.  

Het bedrijf was niet zozeer op zoek naar nieuwe investeerders, maar heeft de investering van Iconiq geaccepteerd om van het grote netwerk vanuit Silicon Valley gebruik te kunnen maken. Pieter van der Does, medeoprichter van Adyen, licht toe: “Het is heel waardevol om de steun van mensen als Zuckerberg te hebben. Het helpt bij het vertrouwen in de markt.” De ceo van het betaalbedrijf mocht over de investering slechts bekendmaken dat zijn onderneming nu is gewaardeerd op 2 miljard euro.

Onmisbaar in het betalingsverkeer
Het betaalbedrijf is met name in trek bij bedrijven die over de grens zaken doen. Het bedrijf vormt de schakel tussen webwinkels en banken of creditcardmaatschappijen. Adyen heeft op deze manier een gemeenschappelijk communicatiemiddel geproduceerd tussen de verschillende partijen. In totaal ondersteunt het betalingsverkeerregelaar meer dan 250 betaalmethoden.

Adyen maakt zichzelf onmisbaar in het betalingsverkeer, ieder jaar vloeit er 40 miljard euro door de servers van het bedrijf. Het bedrijf zorgt ervoor dat bedrijven maar met één partij een overeenkomst hoeven te sluiten. Op deze manier wordt het betalingsverkeer minder complex.

Contact tussen Amsterdam en Silicon Valley
Iconiq toonde vorig jaar al interesse in Adyen tijdens de laatste investeringsronde, maar haakte op het laatste moment af. De Amsterdammers hielden nog altijd contact met de technologiereuzen. Iconiq zag in dat ze een kans had gemist en durfde het uiteindelijk aan om enkele weken later nogmaals het Nederlandse bedrijf te benaderen. “We hebben deze investeringsronde exclusief voor Iconiq gedaan”, aldus Van der Does.

Inmiddels zijn er meer dan driehonderd werknemers in dienst bij Adyen, waarvan de helft in Amsterdam is gevestigd. Van der Does benadrukt dat het hoofdkantoor in Amsterdam blijft. “In deze sector kan je niet zomaar heel veel mensen aannemen, hoeveel er ook in het bedrijf is geïnvesteerd. We groeien al op maximale snelheid en daarnaast moet elke werknemer goed in onze omgeving passen.”

Over de schrijver

Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles