Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Oplossing ligt bij Blockchain, niet bij bitcoin

Bardays Bank, een westerse grootbank, accepteert vanaf heden de bitcoin. Welke kansen biedt de bitcoin, nu de crypto-valuta steeds meer geaccepteerd lijkt te worden? Finance Innovation spreekt over de bitcoin- en Blockchaingekte met trendwatcher Marcel Bullinga.

Op geen enkel nieuwsplatform kan je om de bitcoin heen. Vanaf oktober worden er bitcoinautomaten in Griekenland geplaatst, omdat Grieken met zestig euro per dag niet uit de voeten kunnen, en dat is het maximum bedrag wat ze mogen opnemen. Ook werd er een bedrag aan bitcoins geëist door de gijzelaar van supermarktketen Jumbo.

Transparant
Trendwatcher Marcel Bullinga vindt het jammer dat Blockchain in verband wordt gebracht met de criminele gebeurtenissen. Hij betwijfelt echter de toekomst van de bitcoin als betaalmiddel. “Bitcoin in de zin van geld beschouw ik als een piramidespel. Het betaalmiddel draait alleen maar om speculatie, omdat er geen vaste waarde aan gekoppeld is. We hebben niets aan het zoveelste speculatiemiddel. Wat een bitcoinautomaat in Griekenland betreft: de bitcoin lost niets van de onderliggende problemen op: een nagenoeg failliete economie die op schulden draait die door de buurlanden opgebracht worden. Wat wel zou werken is een vorm van lokaal geld, een soort Griekse Tradecoin. Bitcoins zijn eigenlijk een hoeveelheid zinloze bits en bytes, terwijl Tradecoins werkelijke economische activiteit vertegenwoordigen, echte waarde.”

Focus op Blockchain
Als het niet om Bitcoin gaat, waar gaat het dan wel om? “We moeten ons focussen op de positieve kracht van het onderliggende systeem, de Blockchain. Dat heeft ontzettend veel mogelijkheden, het ligt er alleen wel aan hoe het gebruikt wordt. Het is een faciliterende digitale technologie, waarvan een gewoon mens de naam eigenlijk helemaal niet hoeft te kennen. Die peer-2-peer technologie maakt het mogelijk om transacties snel en goedkoop uit te voeren, en ook om regels in te bouwen in software. Het zorgt ervoor dat we onze privacy kunnen bewaren en dat we tegelijkertijd niet kunnen frauderen. Daarom kunnen we dat vertrouwen op een slimmere, digitale manier vormgeven. Zonder dat je daar een gigantisch overheidssysteem of dure banken voor nodig hebt.” Dat is volgens Bullinga de wezenlijke revolutie.

Zelfregulering
Het toezicht op de ontwikkelingen rondom bitcoin vanuit de overheid is nu slecht, vindt de trendwatcher. “Communities in de samenleving die er belang bij hebben moeten zelf actief achter de mogelijkheden van Blockchain aan gaan. Nieuwe vormen van toezicht moeten door burgers zelf bedacht worden. Zelfregulering is heel belangrijk.” De samenleving zal dan niet meer afhankelijk zijn van de negentiende-eeuwse overheidsorganisatievormen zoals we die nu hebben: duur en met weinig resultaat, vindt Bullinga. Maar die zelfregulering moet wel worden georganiseerd.

Toekomst
“Heel veel taken van de overheid zullen door slimme digitalisering, waaronder Blockchain, niet meer door mensen hoeven te worden verricht, maar worden overgenomen door robots. Regels kan je als het ware inbedden in Blockchains. Zodat een auto zich automatisch aan de maximumsnelheid kan houden. Dat bespaart enorm veel handhavingskosten en maakt de efficiëntie van overheidshandelen veel groter. Daar ligt de toekomst.” Bullinga waarschuwt:  “zowel de technologie als de toepassingen staan nog steeds in de kinderschoenen. Het is nog altijd een kwestie van belofte en potentie.”

Over de schrijver

Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles