Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Nederlandse banken denken aan halalhypotheek

Verschillende banken probeerden het al, maar kregen het niet van de grond: islamitisch bankieren. Met ruim een miljoen moslims in Nederland is de markt er echter klaar voor, schat Sharif Soliman (NautaDutilh) in.

Soliman, advocaat bij NautaDutihl, onderzocht de juridische obstakels en constateerde dat deze er nauwelijks nog zijn. Tegen De Telegraaf stelt hij dat banken in Qatar en Dubai met Nederlandse partijen de markt op willen. “Ik kan namen vanwege vertrouwelijkheid niet noemen, het is te vroeg. Maar als ABN, ING of Rabo niet instappen, is dat een gemiste kans.”

Samen eigenaar
Het berekenen van rente is volgens islamitische regels verboden, evenals het toevoegen van ‘excessieve’ risico’s aan producten. Een islamitische hypotheek werkt dan anders dan een ‘standaard’-hypotheek: bank en klant kopen samen een woning, waarbij de klant huur betaalt en iedere maand meer eigenaar wordt van het huis. De oude hypotheekschuld verdwijnt daardoor langzaam uit het hypotheekstelsel.

Ethisch product
Onder meer Willem Buiter, hoofdeconoom van Citigroup, zien in de halalhypotheek een waardevolle toevoeging. Wereldwijd gaat er meer dan twee miljard dollar in deze financieringsvorm om. Volgens Soliman voelen overigens niet alleen moslims, maar ook veel niet-moslims zich aangetrokken tot ethische producten zonder rente, onnodige risico’s en complexe derivaten. “Ze hebben gezien dat die verboden elementen aan de kredietcrisis hebben bijgedragen.”

Over de schrijver

Koos Plegt

Koos Plegt is journalist en schrijft veel over (o.a.) IT, finance en innovatie.

Related Articles