Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Hoe grootbanken het geld van je kind helpen beheren

De Week van het Geld is in het leven geroepen om kinderen met geld om te leren gaan. Onderzoek van Deloitte toont aan dat kinderen steeds vaker over een pinpas beschikken en online dingen kopen. Hoe gaan de Nederlandse grootbanken hiermee om?

Kinderen al op jonge leeftijd leren om verstandig met geld om te gaan, zorgt ervoor dat ze in de toekomst minder snel in de financiële problemen komen. Dit heeft onder meer onderzoek van het Nibud uitgewezen. De Week van het Geld, dit jaar van 12 tot en met 18 maart, zet dit thema centraal. Uit onderzoek van Deloitte, gepubliceerd gedurende deze Week van het Geld, blijkt dat kinderen steeds jonger zelfstandig met geld omgaan.

Onder ruim 500 kinderen tussen de 10 en 12 jaar werd gepeild of ze bijvoorbeeld een pinpas hebben, en/of toegang tot een betaal- en beheerapp. Ruim de helft van deze kinderen (56 procent) blijkt inderdaad een pinpas te hebben, een kwart heeft toegang tot beheer- en betaalapplicaties. Terwijl uit hetzelfde onderzoek ook blijkt dat kinderen met een pinpas meer geld uitgeven dan kinderen die alleen over contant geld beschikken. Wat doen de Nederlandse grootbanken, om kinderen – verantwoord – de ruimte te geven om het eigen zakgeld te beheren?

ING
De ING biedt zowel een Kinderrekening (tot 12 jaar) en een Jongerenrekening (vanaf 12 jaar) aan. Ouders kunnen via hun eigen Mijn ING-account de rekeningen van hun kinderen in de gaten houden, zonder dat de kinderen op de rekening van de ouders kunnen rondneuzen.

Na het storten van 25 euro op de Kinderrekening ontvangen kinderen een Pinniemaat. Met deze spaarpot, in de vorm van een pinautomaat, leren kinderen met contant geld omgaan. Heeft iemand genoeg gespaard, dan kan hij of zij dit geld opnemen met behulp van de bijhorende Pinniepas (inclusief pincode om de Pinniemaat te openen).

ABN Amro
Ouders moeten via hun Mobiel Bankieren App het kind toegang geven tot de eigen Mobiel Bankieren App. Hierbij kunnen ze zelf instellen op welke manier het kind op de Mobiel Bankieren App kan: via een vingerafdruk, via een inlogcode, of willen de ouders dat de e.identifier (apparaatje om in te loggen op de online bankomgeving en om betalingen goed te keuren) nodig blijft?

Hebben de kinderen eenmaal toegang tot hun Mobiel Bankieren App, dan kunnen pa en ma nog steeds van een (digitaal) afstandje meekijken, een daglimiet instellen én vastleggen welke betalingen een kind wel of niet mag uitvoeren. Zo kunnen bijvoorbeeld aankopen via webshops worden voorkomen.

Rabobank
Met Rabo’s zakgeldapp PinPin leren kinderen op een speelse manier met geld omgaan. PinPin is geschikt voor kinderen tot 12 jaar. Met behulp van spelletjes, waarmee zij virtueel geld verdienen, leren jonge kinderen wat het betekent om te sparen. Pinguïn PinPin meldt het ook wanneer bijvoorbeeld het zakgeld op de rekening is gestort.

Door PinPin te koppelen met een Rabo Jongerenrekening kunnen kinderen ook écht spaarpotjes maken in de PinPin zakgeldapp, met daadwerkelijk ontvangen (zak)geld dat op de Rabo Jongerenrekening staat.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles