Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Hitfox Group lanceert Finleap

Hitfox Group heeft de lancering aangekondigd van haar nieuwe FinTech incubator Finleap. Finleap wil aan zowel bedrijven als consumenten goedkopere, simpelere en meer transparante financiële service verlenen met de ondersteuning van nieuwe FinTech startups.

Afgelopen maandag kondigde het platform voor entrepreneurs, Hitfox Group, de lancering aan van Finleap: een internationale, onafhankelijk incubator voor fintech startups. Met kantoren in Berlijn en San Francisco voorziet Finleap succesvolle ondernemers en experts uit de financiële en technische sector van nieuwe technologieën en schaalbare businessmodellen om zo nieuwe FinTech bedrijven op te zetten. Met FinTech startups wil Finleap bijdragen aan een goedkopere, simpelere en meer transparante financiële dienstverlening voor bedrijven en consumenten.

Finleap
Finleap wil als incubator het aantal FinTech startups van Berlijn en San Francisco een flinke  impuls geven. Hiermee passeert ze Londen en Frankfurt: de twee steden die samen het financiële centrum vormen van Europa. Finleap streeft ernaar om per jaar vijf tot zes autonome FinTech startups op te zetten. Deze startups worden door Finleap voorzien van een uitgebreide set aan middelen alsmede een aanzienlijk starterskapitaal van 500.000 tot vijf miljoen euro per bedrijf. Deze hulp moet de oprichters van de startups in staat stellen om superieure producten te ontwikkelen die snel uitgevoerd kunnen worden en op wereldwijde schaal beschikbaar worden gesteld.

Model
De cluster aan FinTech bedrijven die er met deze aanpak ontstaat, stelt Finleap is staat om de financiële markt vanuit meerdere hoeken tegelijk te beïnvloeden. Met ditzelfde model is ook Hitfox Group erg succesvol geworden sinds haar oprichting in 2011. Hitfox heeft zich namelijk ontwikkeld van één enkele startup tot een multinationale incubator van tal van ondernemingen op het gebied van ad tech en big data. Volgens Jan Becker, founder van Hitfox Group, was het een vrij logische stap om dit model toe te passen op de financiële markt. “De enorme financiële markt is vrij moeilijk van binnenuit te veranderen. Er zijn veel mogelijkheden om bestaande producten en diensten te verbeteren en compleet nieuwe aan te bieden”, aldus Becker op eu-startups.com.

Noodzaak
Volgens Finleap hebben consumenten steeds minder vertrouwen in de banken die hun spaargeld managen. Eén op de drie Duitsers is van plan om in de komende twaalf maanden naar een andere bank over te stappen. Slechts 44 procent van de consumenten vindt een bank überhaupt nog betrouwbaar. De overige 66 procent is op zoek naar een betere, goedkopere en meer transparante financiële dienstverlening. Finleap geeft hier gehoor aan door met haar businessmodel het aantal fintech startups een flinke impuls te geven. Dit moet de financiële dienstverlening anders structureren zodat ze meer tegemoet komt aan de behoeften van de klanten.

Waarom FinTech?
Het contact tussen banken en haar klanten is fundamenteel veranderd. De manier waarop gebruik gemaakt wordt van financiële dienstverlening switcht snel van offline naar online kanalen. Zo vond in 2012 ruim de helft van alle contactmomenten met de bank plaats via digitale media. Al deze ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat de financiële dienstverlening een omslagpunt heeft bereikt. Hierdoor is de totale investering in FinTech van 928 miljoen dollar in 2008 verdrievoudigd naar 2,97 miljard dollar in 2013. Verwacht wordt dat deze investeringsomvang verder groeit naar zes tot acht miljard dollar in 2018. Gezien deze populariteit rondom FinTech komt de lancering van Finleap op een goed moment.

Lancering
Na de lancering van Finleap zullen de eerste startups worden opgezet. Het team hiervoor bestaat uit dertig ervaren ondernemers, financiële experts, technologen, product managers en afgevaardigden van bedrijven als Hitfox Group, Goldman Sachs en McKinsey. Finleap verwacht dit team in twaalf maanden tijd uit te breiden met 150 professionals om zo goed mogelijk FinTech starups op te kunnen zetten.

Savedo
Dankzij Finleap is er al één FinTech startup van de grond gekomen: Savedo. Savedo is een onafhankelijke marktplaats voor termijndeposito’s in Europa. Het biedt een platform dat Duitse beleggers in staat stelt om hun spaargeld veilig en tegen aantrekkelijke rentetarieven te investeren in de Europese Unie. De startup is gevestigd in Berlijn en wordt geleid door Christian Tiessen, Steffen Wachenfeld en de voormalig directeur van het Europese PayPal, Jochen Siegert. Naast Finleap hebben ook andere business angels als Punt Negen Capital en DHV Ventures geïnvesteerd in Savedo.

Founders
Finleap is opgericht door de founders van Hitfox Group: Jan Beckers en Hanno Fichtner.  Zij schakelden hiervoor de hulp in van FinTech expert Jochen Siegert, die onder andere verantwoordelijk is voor de implementatie van PayPal in Europa. Beckers is inmiddels tien jaar ondernemer. Hij startte zijn eerste bedrijf op de leeftijd van 21 en heeft sindsdien vier andere ondernemingen opgericht die samen werk bieden aan meer dan zeshonderd professionals. In 2011 richtte hij Hitfox Group op dat binnen drie jaar is uitgegroeid tot een werkplek voor 300 medewerkers. Inmiddels is het bedrijf verantwoordelijk voor het bestaansrecht van tien andere bedrijven van over de hele wereld. Dankzij deze resultaten sleepte Becker onlangs de award in de wacht voor ‘Entrepreneur of the Year 2014’ van Ernst & Young. De successen van Hitfox Group hebben tevens geleid tot de oprichting van Finleap.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles