Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Grootbanken helpen technologiebedrijven de grens over

Twee nieuwe steunprogramma’s voor doorgroeiende bedrijven moeten de komende vier tot zes jaar voor 2500 extra banen gaan zorgen in de regio Amsterdam. Bij een van de initiatieven zijn ook Raobank en ABN Amro betrokken.

Het Financieele Dagblad maakt vandaag melding van twee groeiprogramma’s voor ‘scale-ups’. Het gaat om het door opleidingsinstituut THNK geïnitieerde Scale-up Nation en bij Ace Venture Lab bedachte Ready2Scale. Beide programma’s starten de komende maand en moeten voor nieuwe groei zorgen in en om Amsterdam. Scale-up Nation heeft de ambitie om binnen zes jaar 1700 banen en tweehonderdvijftig miljoen euro aan groeifinanciering te realiseren. Ready-to Scale moet zorgen voor achthonderd banen en twintig miljoen aan groeifinanciering, binnen vier jaar.

Publiek-private samenwerking
Ready2Scale komt uit de koker van het Ace Venture Lab, waarin meerdere instellingen en bedrijven samenwerken. Het gaat hier om onder meer de Universiteit van Amsterdam en de banken Rabobank en ABN Amro. Een deel van de steun van het 500.000 euro kostende project komt uit het bedrijfsleven, een ander deel uit subsidies van de provincies Noord-Holland en Flevoland. Scale-up Nation begint met een kapitaal van vijf miljoen euro, deels gesponsord door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en (wederom) de provincie Noord-Holland.

Internationale expansie
Het door Rabobank en ABN-Amro gesteunde Ready2Scale gaat technologiegedreven bedrijven met groeipotentieel en een omzet van minstens een miljoen euro steunen. De ondernemers betalen voor een traject van negen maanden zo’n 5000 euro, de helft van de werkelijke kosten. Ready2Scale betaalt de rest. Beide programma’s richten zich met name op de ondersteuning voor internationale expansie. Ondanks de goede naam die het Nederlandse bedrijfsleven heeft opgebouwd met groeiers als Adyen, Booking.com en TomTom doen Nederlandse het ondernemers het ‘over de grens’ aanzienlijk slechter dan landen zoals het Verenigd Koninkrijk, de VS, Israël en Zweden.

Over de schrijver

Koos Plegt

Koos Plegt is journalist en schrijft veel over (o.a.) IT, finance en innovatie.

Related Articles