Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

“Europa moet minderen met papiergeld”

Een cashloze samenleving is niet wenselijk, maar de grote hoeveelheid papiergeld komt vooral de criminaliteit ten goede. Overheden moeten daarom contant geld beperken, vindt Harvard-professor Kenneth Rogoff.

Hoewel het cashbezit per hoofd van de bevolking (3.000 dollar) in de EU nog vrij bescheiden is ten opzichte van landen als Japan (7.000 dollar) en de VS (4.200), moet Europa nadenken over het terugdringen van papiergeld. Dit stelt Kenneth Rogoff, hoogleraar economie aan de Harvard Universiteit in een essay in het Financieele Dagblad. Rogoff, auteur van het boek ‘The curse of cash’, wijst erop dat door het toenemend gebruik van bankpassen, elektronische overschrijvingen en mobiele betalingen het gebruik van cashgeld in de legale economie is afgenomen.

Kosten door contant
Contant geld maakt misdaad makkelijker omdat het anoniem is. De kosten van belastingontduiking zijn enorm (in de VS misschien zelfs 700 miljard dollar per jaar) en bovendien zijn cashbetalingen aan werknemers zonder officiële papieren een belangrijke factor bij illegale immigratie. Overheden zouden zich hier beter van bewust moeten zijn. Nu haalt de ECB het biljet van 500 euro al langzaam uit de roulatie, maar een plan voor het beteugelen van papiergeld zou verder moeten gaan.

Drie principes
De Harvard-professor schrijft dat dit plan drie principes moet bevatten. Ten eerste is het belangrijk dat burgers contant geld kunnen blijven gebruiken voor aankopen van redelijke omvang. Immers, het doel is de bedrijfsmodellen van criminelen die zich bezighouden met grootschalige transacties te ondermijnen. Ten tweede moeten overheden kiezen voor een geleidelijke invoering van het plan om ruimte te laten voor correcties bij onverwachte problemen. En ten derde moeten zij rekening houden met huishoudens met lage inkomens. Bijvoorbeeld door hen gratis betaalrekeningen aan te bieden, zoals in Denemarken en Zweden al is gebeurd.

Over de schrijver

Koos Plegt

Koos Plegt is journalist en schrijft veel over (o.a.) IT, finance en innovatie.

Related Articles