Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Blockchain: “Realtime belasting betalen door integratie in de bedrijfsboekhouding”

De ontwikkelingen rondom bitcoin en Blockchain houden de financiële wereld bezig. Finance Innovation gaat hierover in gesprek met innovators en experts. Deze keer: Robert-Reinder Nederhoed van Bitmymoney.

Robert-Reinder Nederhoed is CEO van Bitmymoney, een platform dat bitcoinrekeningen faciliteert. Daarnaast zet hij zich in om de algehele acceptatie van bitcoin te bevorderen. Zijn eerste bitcoins kocht Nederhoed zo’n drie jaar geleden via Marktplaats: tien stuks voor 45 euro. In april 2013 zette hij Bitmymoney op.

Hoe staat het ervoor met de bitcoin?
“Dat is altijd spannend. In de media is er de ene dag ophef over de koers, de dag daarna gaat het over een miljoeneninvestering in een bitcoinbedrijf en de dag dáárna wordt de munt weer eens dood verklaard. Het is een nieuwe techniek en de toekomst ligt open, daarbij zijn de verwachtingen hoog gespannen. De financiële wereld heeft crypto-currencies ontdekt en één voor één worden experimenten gestart waarbij de techniek achter bitcoin (Blockchain) als platform dient voor nieuwe efficiënte financiële diensten. Dat is goed nieuws voor bitcoin. Via een omweg krijgt het de aandacht die het verdient als financiële innovatie.”

“Er is steeds meer aandacht voor de idealistische boodschap achter bitcoin. Dat komt ook door de onvrede vanuit de samenleving richting het bestaande financiële systeem.”

Is er een verandering te merken in de algemene opinie over bitcoin?
“Die is er zeker. Toen wij met Bitmymoney begonnen, werden bitcoin-bezitters afgeschilderd als mensen die online illegale zaken kochten; een schimmige wereld. Dat kwam vooral omdat Silk Road, een marktplaats voor drugs, toentertijd veel aandacht kreeg van de media. Wij zagen alleen maar gebruikers die bitcoin interessant vonden vanuit innovatie en idealisme. Inmiddels is de berichtgeving veel positiever. Veel mensen die bitcoin steunen, doen dit vanuit een bepaald idealisme. En die boodschap, daar is nu steeds meer aandacht voor. Dat komt ook door de onvrede vanuit de samenleving richting het bestaande financiële systeem. Mensen zien steeds meer in dat er een alternatief is. Bitcoin is FinTech; een bouwsteen voor financiële innovatie. En net als bij email, hoef je als gebruiker niet precies te weten hoe het werkt om toch te profiteren van de nieuwe mogelijkheden. Bijvoorbeeld om snel internationaal te kunnen betalen. Het werkt overal ter wereld waar internet is.”

Hoe staat uw bedrijf tegenover alternatieve cryptovaluta?
“Vooralsnog is bitcoin de grootste, meest bekende cryptovaluta die er bestaat. Soms klopt er iemand bij ons bedijf aan met een voorliefde voor een bepaalde digitale munt, maar dat is voor ons geen reden om daar meteen mee aan de slag te gaan. We willen het graag gebruikersvriendelijk houden, daarom leunen we op het moment op één munt: bitcoin. Mocht een andere munt meer potentie hebben, dan zijn wij vooral volger en zullen we ons hierin aanpassen door die cryptovaluta ook aan te bieden. We zien op het moment nog geen munten die meer voordelen bieden dan dat bitcoin doet.”

Wat kunt u mij vertellen over de ontwikkelingen van de technologie achter bitcoin: de Blockchain?
“Ik deel de visie van futurologen als Sander Duivestein dat Blockchain technologie revolutionaire mogelijkheden biedt. De roboteconomie met zelfrijdende auto’s, die in de Blockchain met elkaar verbonden zijn en zelf transacties regelen, waar Duivestein het over heeft, is nog ver weg. Maar op korte termijn zijn er al mogelijkheden. Bitmymoney werkt op dit moment samen met een Amsterdamse startup die onroerend goed vastlegt in een Blockchain. In dit soort initiatieven ligt op korte termijn de vernieuwing. De Blockchain maakt realtime betalingsverkeer mogelijk, zoals e-mail het mogelijk maakte om realtime informatie uit te wisselen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld het betalen van belasting realtime integreren in het bedrijfsproces. Na een verkoop is de boekhouding meteen op orde en de belasting betaald. Dat maakt een enorme besparingen in tijd en geld mogelijk.”

Over de schrijver

Janneke Essen

28 jaar, informatie- en communicatiespecialist, Amsterdam

Related Articles