Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Blockchain is de toekomst van rampenbestrijding

Bij de blockchain gaan de gedachte al snel uit naar cryptovaluta zoals de Bitcoin en Ethereum, waar deze technologie inderdaad wordt toegepast. Dat dit digitale grootboek ook voor humanitaire doeleinden kan worden toegepast, bewijzen het Rode Kruis en de Verenigde Naties, met het toepassen van de blockchaintechnologie voor vluchtelingenproblematiek en binnen rampgebieden.

Afgelopen week spraken we al met futurist Marcel Bullinga over de toekomst van finance en andermaal kwam de term ‘blockchain’ veelvuldig langs. In de ogen van Bullinga staat de blockchain gelijk aan het einde van de bureaucratie, wat op zich al een veel maatschappelijker perspectief is dan alleen geld verdienen, waarmee bijvoorbeeld de Bitcoin toch wel voornamelijk wordt geassocieerd. Dat de blockchaintechnologie ook voor humanitaire doeleinden erg bruikbaar is, is iets wat het Rode Kruis en het United Nations World Food Programme (WFP) momenteel aantonen en verder ontwikkelen.

Op 30 mei bracht het WFP, het wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties, al berichten naar buiten over de toepassing van blockchaintechnologie bij het oplossen van de aanwezige voedselproblematiek in een Syrisch vluchtelingenkamp in Jordanië. Met behulp van de blockchaintechnologie en het gebruik van biometrische data die eerder werd verzameld, kunnen vluchtelingen boodschappen doen en die met behulp van een irisscan afrekenen. Bezoeken aan de supermarkt worden vastgelegd in de blockchain, waardoor kan worden gecontroleerd of iemand nog geld voor voedselhulp in diens digitale portemonnee heeft zitten. Er komt geen cash geld aan te pas, wat in rampgebieden en vluchtelingenkampen een dikke plus is. Daarnaast gaat het een stuk sneller en zijn de transactiekosten veel lager, aangezien er geen geld vervoerd en uitgedeeld hoeft te worden.

Rode Kruis
Een paar dagen geleden publiceerde ook het Nederlandse Rode Kruis een bericht over het toepassen van blockchaintechnologie, om de hulpverlening die zij bieden te verbeteren. Hierbij werkt datateam 510 van het Rode Kruis samen met Tykn Tech, een organisatie die blockchains ontwikkelt en verbindt, om zo onder meer NGO’s te faciliteren in processen die betrekking hebben op onder meer identificatie en autorisatie. Aanleiding om hiermee aan de slag te gaan zijn onder meer de bevindingen die eerdere ervaringen hebben opgeleverd, zoals het feit dat overheadkosten lager zijn, sneller hulp geboden kan worden en het vervoer van contact geld of hulpgoederen (zoals kleding) niet  meer nodig is.

Op Sint-Maarten, dat in september 2017 zwaar werd getroffen door orkaan Irma, wordt het toepassen van blockchaintechnologie binnen de internationale hulpverlening getest. Het doel is om een systeem te ontwikkelen dat gebruikt kan worden bij zowel grote als kleine rampen, zo laat het Rode Kruis weten.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles