Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Blockchain als platform voor roboteconomie [Sander Duivestein, bitcoincongres]

Het tweede Bitcoin Congres vond vorige week plaats in het Amsterdamse hoofdkantoor van ING Bank. Ditmaal werd er ingezoomd op de ruggengraat van de cryptovaluta: Blockchain. Wat maakt deze technologie eigenlijk allemaal mogelijk?

Trusted third party
Bitcoin is interessant, maar de technologie erachter – Blockchain – is nog interessanter. Dat gegeven kunnen ze op het congres niet vaak genoeg benadrukken. Het maakt mogelijk dat de essentiële functies van de vertrouwde derde partij, ook wel “trusted third party” genoemd, volledig geautomatiseerd zijn via het internet. Hiermee zijn deze zo vrij beschikbaar, toegankelijk en programmeerbaar als het internet zelf. Bank of England noemde de technologie net zo relevant en revolutionair als de komst van het internet. De aanwezige sprekers hebben het vandaag vooral over de mogelijkheden die dit ons wereldwijd brengt. Onder hen is trendwatcher ‘Nieuwe Media’ Sander Duivestein. Hij presenteert zijn rapport ‘De sterkste schakel’. Zijn boodschap: Blockchain is de gateway naar roboteconomie.

Zelfvoorzienend
We staan aan de vooravond van de society 2.0, oftewel een samenleving waarin alledaagse producten met elkaar verbonden zijn via de Internet of Things en daardoor zelfonderhoudend zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de eveneens op het congres gepresenteerde slimme W9000 wasmachine van Samsung. Via microbetalingen worden volledig geautomatiseerd afspraken geregeld met onderhoudsmonteurs, of betalingen aan de energiemaatschappij gedaan. Al deze handelingen verlopen via de Blockchain, die als onafhankelijk volledig geautomatiseerd grootboek functioneert. Deze machine is al realiteit, en dat is nog maar het begin, vertelt Duivestein in zijn presentatie van zijn onderzoeksrapport. “Door middel van Blockchain-technologie kunnen robots op termijn ook eigen cryptovaluta genereren en zelfvoorzienend zijn. Robots kunnen dus meedoen aan de economie.” Sander Duivestein schetst het beeld en noemt het de society 3.0.

Tradenet
Als voorbeeld van deze mogelijke roboteconomie gaat Duivestein uitgebreid in op de toekomstvisie van voormalig ingenieur van Google, Mike Hearn. Hearn is tevens een van de ontwikkelaars achter Bitcoin en wereldwijde autoriteit op Blockchaingebied. Hij voorziet een mogelijkheid tot een nieuw online handelssysteem: Tradenet. Wanneer zelfrijdende auto’s de normaalste zaak zijn en vrijwel niemand meer een eigen auto bezit, kunnen zelfrijdende auto’s autonoom als taxi functioneren. De auto’s communiceren met klanten en infrastructuur via Tradenet. Als consument kun je vervolgens via een app inloggen op Tradenet en kenbaar maken waar je naartoe wilt. De robottaxi’s geven vervolgens hun beste tarieven door, gebaseerd op waar ze zijn, hoeveel brandstof ze hebben en de kwaliteit van hun programmering. Jijzelf of je telefoon kiest het beste aanbod op basis prijs, rijgegevens en comfort. De auto’s kunnen zo geprogrammeerd worden dat ze geld apart leggen voor onderhoud en software updates, maar ook om in nieuwe auto’s te investeren.

Tradenet is een voorbeeld van een autonome organisatie (DAO), een community van robots. Duivestein gelooft, in navolging van Hearn, dat deze een steeds grotere rol gaan spelen in onze maatschappij waarin centrale instanties en hiërarchieën minder nodig zijn. Machines regelen alles onderling sneller, goedkoper en efficiënter. En dat moeten we niet schuwen, drukt hij ons op het hart: “Het gaat supersnel. We moeten niet bang zijn, maar vooral blijven experimenten.”

Over de schrijver

Janneke Essen

28 jaar, informatie- en communicatiespecialist, Amsterdam

Related Articles