Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

“Maak van ABN Amro maatschappelijk relevante nutsbank”

Wat moet de toekomst worden voor de ‘staatsbank’ ABN Amro? De bank zou tot maatschappelijk relevante nutsbank gemaakt moeten worden, stellen enkele prominenten.

Naast alle berichtgeving over de salarisverhoging van de top, maakten Adjiedj Bakas (trendwatcher ), Reinier Castelein (De Unie), Erik Hallers (Sublime FM), Wim de Ridder (hoogleraar Universiteit Twente) en Eric Smit (Follow the Money) door middel van een ingezonden brief aan dagblad de Volkskrant hun visie over de toekomst van ABN Amro kenbaar.  Nu minister Dijsselbloem van Financiën heeft besloten de beursgang uit te stellen en ABN Amro voorlopig dus in handen van de staat blijft, moet de bank tot nutsbank worden vermaakt.

Maatschappelijk en innovatief
Met ABN Amro in handen van de staat kunnen er innovaties worden afgedwongen waardoor de bank toekomstbestendig wordt en de marktwaarde verhoogd. In de brief stelt men dat het de Nederlandse banken vooralsnog niet is gelukt om de consument en de haperende motor van de economie – het MKB  – goed te bedienen. Met een bank die zich maatschappelijk opstelt en niet voor aandeelhouders werkt, kan de rekening naar de Nederlandse belastingbetaler worden vereffend en de economie worden gestimuleerd.

Digitale tijdperk
De schrijvers wijzen in de brief op innovaties die bemoeienis van de overheid in de bancaire sector in het verleden heeft bewerkstelligd, zoals de Rijkspostspaarbank die destijds onder andere eerste landelijke girale betalingssysteem mogelijk maakte. Banken dienen zich nu klaar te maken voor het digitale tijdperk. Als nutsbank kan ABN Amro hier potentieel een prominente taak in vervullen.

Toch beursgang
Donderdagmiddag sprak premier Rutte zich uit over de kwestie op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Rutte noemde het besluit van Dijsselbloem om de beursgang uit te stellen “verstandig”, maar gaf aan dat zijn vertrouwen in de leiding van ABN Amro ondanks de ophef van de afgelopen week “onverminderd groot” is. Hij benadrukt dat het kabinet het terugbrengen van de bank naar de beurs nog dit jaar wil doorzetten.

Over de schrijver

Janneke Essen

28 jaar, informatie- en communicatiespecialist, Amsterdam

Related Articles